چپلی کبا ب بنا نے کا طر یقہ
Chapli Kabab Recipe
in
English & Urdu
(Pictorial Guide)
Ingredients:
1• Meat 1+1/2kg
2• Gram Flour 6tbsp (roasted)
3• Egg 1
4• Oil 1 cup
5• Butter 2tbsp(melted)
6• Salt according to taste
7• Onions 2(chopped)
8• Tomatoes 2(chopped)
9• Green chillies 12(chopped)
10• Red Chilli Flakes 2tbsp
11• Cumin powder 1tsp
12• Coriander Powder 1tsp
13• Pomegranate 2tbsp(soaked & dried)
14• Tomatoes 2 (sliced)
15• Garam Masala powder 1tsp
How to Roast Gram Flour??
Take a Pan, put it on medium Flame, add 7tbsp of GRAM FLOUR in it, and stir it without stopping hand until it changes its colour from light yellow to dark. And aroma comes out. Now turn off the flame and remove the pan from stove. Keep it aside for cool.. Your Gram Flour is Roasted 😊
"Cumin powder or Crushed & Roasted Cumin:
Here, if you don't have cumin powder, than you can use cumin after roasting it and crushed it.
How to Roast & Crushed Cumin??
Take a Pan, put it on medium flame, add 1tsp of cumin, stir it well until aroma comes out and it changes its colour too.. Now leave them for cool and crushed it with the help of crusher.
Coriander powder or Roasted & Crushed Cumin:
If you don't have coriander powder, you can replace it with roasted and crushed coriander seeds..
How to Roast & crushed Coriander seeds??
Take a Pan, put it on medium flame, add 1tsp of coriander and roast it until aroma comes out and then crushed it in mixer or you can crushed it in between your palms.
Recipe Method
First of all, take a large Bowl:
Add Meat in it:
Now add Gram flour:
Add egg:
Add dried pomegranate:
Add salt:
Add Red chilli flakes:
Add green chilies:
Add butter:
Add Garam masala powder:
Add coriander powder:
Add cumin powder:
Mix all ingredients together except "chopped onions and chopped tomatoes"
After mixing all ingredients well :
Refrigerate it for 1 hour. After 1 hour :
Now add chopped Onions:
Add chopped tomatoes:
Mix it well in mixture:
Make patty of it and place a tomato slice on it..
Fry it preheated oil on medium flame from both sides until light brown color comes..
Turn it's side 👉
And it's ready to serve..
Serve it with Ketchup or your favorite dip.. Eat well, live well.
چپلی کبا ب بنا نے کا طر یقہ
ا جز ا ء
قیمہ 1+1/2کلو
بیسن 6کها نے کے چمچ
ا نڈ ہ 1عد د
تیل 1کپ
مکھن 2 کھا نے کے چمچ
نمک حسب ضر ورت
پیا ز 2عد د با ر یک کٹے ہو ے
ٹما ٹر 2عد د با ر یک کٹے
ہر ی مر چ 12 عدد با ر یک کٹی
سر خ کٹی مر چ 2 کھا نے کے چمچ
د ھنیا پا ؤ ڈ ر 1 کھا نے کا چمچ
ز یر ہ پا ؤڈر 1 کھا نے کا چمچ
گر م مصا لحہ پا ؤڈر 1 کھا نے کا چمچ
ا نا ر دانہ 2 کھانے کے چمچ
ٹماٹر 2 گول کٹے ہوے
بنانے کا طریقہ
سب سے پہلے ایک بڑا پیالہ لیں۔
اس میں قیمہ ، بیسن، انڈہ، مکھن ، انار دانہ، نمک، ہری مرچ ، کٹی ہوی سرخ مرچ ، گرم مصا لحہ ، دھنیا ء پاؤڈر ، زیرہ پاؤڈر ڈالیں۔
سب اجزاء کو ملالیں۔
اور ایک گھنٹے کے لیے فریج میں رکھیں ۔
اس کے بعد اس میں با ریک کٹے ٹماٹر اور پیاز ڈالیں ۔
اچھے سے ملا لیں ۔
اب اس کو گول کبا ب کی شکل دیں ۔
گول کٹا ٹماٹر لگا ۂیں۔
تیل کو درمیانی آنچ پر گرم کریں۔
کباب کو تیل میں دونوں طرف سے 5-6 منٹ کے لیے پکاۂیں ۔
کباب تیار ۂیں۔
پسندیدہ چٹنی کے ساتھ پیش کریں ۔
Thanks!!
شکریہ
Comments
Post a Comment